skip to Main Content

Gran èxit de la campanya: Si l’encertes, l’endevines

El passat dimecres 15 de maig a la Plaça d’Eivissa es va culminar la campanya Si l’encertes, l’endevines del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona, a Horta Guinardó, amb la col·laboració de la Federació de Comerç del Cor d’Hortaamb l’acte de l’entrega de premis als participants amb major nombre de frases fetes encertades.

Del 27 d’abril a l’11 de maig més de 50 establiments van exposar uns cartells als seus aparadors on diferents il·lustracions, creades pels alumnes de l’Escola Superior de Disseny i d’Arts Llotja, escenificaven diferents frases fetes catalanes.

Les frases fetes són un arxiu de memòria històrica, Màrius Serra

Van ser molts els participants que passejaven pels nostres carrers endivinant les frases fetes amagades a les il·lustracions dels cartells dels nostres associats…

A l’entrega de premis de frases fetes vam poder comptar amb en Màrius Serra, i vam gaudir amb ell de “La Llengua, una font de plaer”. Amb l’habilitat de jugar amb les paraules a la qual ja ens té acostumats, Serra va recordar que “les frases fetes ens remeten a un temps determinat, són un magnífic arxiu de memòria històrica”. Així, va posar en valor la importància d’iniciatives com la campanya Si l’encertes, l’endevines, que promouen l’ús de la llengua catalana a les botigues del barri.

De tots els participants, només van haver-hi dos que va arribar a solucionar 39 frases fetes disputant-se el primer i segon lloc i tres que en van respondre correctament 38 i que es van disputar el tercer premi.

Els tres premis del concurs van ser lliurats al final de l’acte per l’escriptor, acompanyat de Maria Gassiot, delegada del CNL a Horta-Guinardó i de Jordi Grau i Núria Moliné, president i secretaria de Cor d’Horta.

Els premis van consistir en vals de compra per gastar a les botigues de l’eix comercial.

 

Des del Cor d’Horta volem agraïr al Centre de Normalització Lingüística de Barcelona haver comptat amb la nostra entitat per tal de col·laborar amb aquesta campanya que ha unit la llengua catalana, la cultura i el comerç de proximitat generant un important moviment de barri.

SOLUCIONS:

 1. Arribar a 3/4 de quinze
 2. Aguantar l’espelma / Fer d’espelma
 3. Amagar el cap sota l’ala
 4. Anar amb el lliri a la mà
 5. Avorrir-se com una ostra
 6. Canviar de camisa
 7. Canviar l’aigua de les olives
 8. Carregar el mort
 9. Deixar plantat
 10. Escombrar cap a casa
 11. Ésser gat vell
 12. Ésser un cap de trons
 13. Ésser un gallina
 14. Ésser un tros de pa
 15. Ésser una rata de biblioteca
 16. Estar als núvols
 17. Estar enmig com el dijous
 18. Fer cara de pomes agres
 19. Fer el cor fort
 20. Fer volar coloms
 21. Haver-hi gat amagat
 22. Heus aquí la mare dels ous / Ésser la mare dels ous
 23. Inflar el cap
 24. Menjar com una llima
 25. No tenir pèls a la llengua
 26. Perdre el cap
 27. Perdre el fil
 28. Plegar veles
 29. Portar una (bona) mona
 30. Qui no té un all, té una ceba
 31. Repartir llenya
 32. Ser al peu del canó
 33. Ser oli en un llum
 34. Tants caps, tants barrets
 35. Tenir el cap ple de pardals
 36. Tenir els ulls al clatell
 37. Tenir les butxaques buides
 38. Tenir un ull de vellut
 39. Tirar la canya (a algú)
 40. Tocar ferro

Articles Relacionats

Back To Top