
L’Ateneu Hortenc és l’entitat més antiga de Barcelona. És per això que creiem necessari explicar la seva història. Inscrita amb el número 994, l’Ateneu és l’entitat més antiga de Barcelona amb activitats continuades. L’Ateneu va ser fundat per un grup de veïns d’Horta que concorrien el cafè Can Balada, al Poble de Sant Joan d’Horta, allà per l’any 1864.
El primer local social que va tenir l’entitat va ser a una planta baixa de la plaça major, avui de Santes Creus. El primer president fou el senyor Manel Bartoneus i Rovira, el qual va fer un reglament o estatuts que fou aprovat pels socis, en la junta general l’any 1873. Aquest Estatuts de funcionament de l’entitat varen ser presentats al llavors Governador Civil de Barcelona, senyor J. De Aldecoa, i varen ser aprovats i signats el 17 d’agost de 1877. El primer nom de l’Ateneu va ser el de CIRCULO HORTENSE.
Dels primers reglaments o estatuts, es important veure la tasca social que feia l’Ateneu per als socis de l’entitat: Dels articles del reglament podem treure coses com aquesta: “Es crea aquest círcol per a fomentar l’ensenyament, proporcionar jocs d’esbarjo i facilitar als socis els mitjans per instruir-se en lectura, escriptura, gramàtica, matemàtiques, funcions teatrals, cants, etc.”
Després de que el poble de Sant Joan d’Horta fou annexionat a Barcelona l’any 1904, l’entitat va canviar de nom i es deia “Ateneo Obrero Hortense”, les dificultats començaren quan en va haver de deixar el local perquè no es podia pagar el lloguer.
D’una manera provisional es va instal·lar l’Ateneu en uns baixos del carrer Horta, 34 i va ser llavors quan els socis i la junta es va dedicar a buscar un local o terreny per la seu de l’Ateneu. Aquest local es va trobar en el carrer Pere Pau i és l’actual ubicació de l’Entitat.
Per l’adquisició d’aquest local, es van rejuntar els diners mitjançant unes obligacions de 25 pessetes cadascunes que varen comprar els socis i que gràcies, a més, de l’aportacio dels senyors Francesc Sans varen fer possible la compra i adequació del nou local, ocupat en aquells moments per la Societat Fraternitat Republicana. L’import de la compra i adequació de l’edifici fou de 45.000 pessetes que varen cobrir amb les 1.000 obligacions de 25 pessetes i una hipoteca de 30.000 pessetes de la Caixa de Pensions. Sent president el Sr. Miquel Grau.
A partir de 1939 l’Ateneu va tornar a canviar de nom, aquesta vegada amb la denominació d’Ateneu Cultural Hortense, que recorda amb el seu nom un dels fins per al que fou fundat: la difusió de la cultura a nivell popular. A part d’unes obres fetes a l’any 1935 i les que s’han fet per actualitzar els locals públics (Sortida d’emergència, instal·lació elèctrica, detecció d’incendis, etc.) i també per procurar una millor comoditat al soci, com ha estat la instal·lació de l’aire condicionat per a l’estiu i la calefacció a gas per l’hivern, l’edifici és el mateix que varen aconseguir aquells homes amb la seva aportació tan directa, i és per això que l’actual edifici de l’Ateneu és propietat del socis.
Amb aquest coneixement pretenem que els nostres socis i sòcies s’engresquin cada dia més a les activitats de la nostra entitat, per tal de què l’Ateneu sigui el que tots volem: una entitat activa o oberta a tots els veïns i veïnes del barri d’Horta.
També hem de tenir en compte que l’any 1997 l’ajuntament l’hi concedeix la medalla d’or de la ciutat i a l’any 2002 el 18 de desembre li es atorgada per la Generalitat de Catalunya la creu de Sant Jordi en l’acte presidit pel llavors President de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol.
Per ajustar definitivament les instal·lacions a les normes vigents ha estat remodelada la Sala d’Actes donant-li un caire més modern i ajustant-la a les normatives de seguretat com es l’eliminació de la fusta, detecció d’incendis, sortida d’emergència, instal·lació elèctrica, aire condicionat i calefacció a l’hivern.
Dimarts a Divendres
8.30-22.00
Dissabte
8.30-23.00
Diumenge
10.00-21.30
ACTIVITATS
d'aquest establiment
al