Arriben les rebaixes d'estiu, tot el que cal saber
Data
28-06-2022
Autor

COMPARTEIX

Compartició en twitter
Twitter
Compartició en facebook
Facebook
Compartició en linkedin
LinkedIn
Compartició en email
Email
Compartició en whatsapp
WhatsApp

Les rebaixes d’estiu 2022 duraran dos mesos

El proper divendres, 1 de juliol començaran les rebaixes d’estiu 2022 a Barcelona i a tot Catalunya. A més, el diumenge següent, dia 3, els comerços podran obrir lliurement. Aquell dia, els establiments de la ciutat podran sumar-se a les botigues en zones turístiques que poden aixecar la persiana els festius fins al 15 de setembre. El període amb descomptes especials finalitzarà el dia 31 d’agost i, per tant, les rebaixes duraran exactament dos mesos.

La situació de normalitat d’aquest any contrasta amb la de les rebaixes del juliol passat. La campanya de l’estiu del 2021 va ser la primera en què les botigues i els centres comercials podien obrir després de la covid i va arribar en un moment en què les dades de contagis per covid empitjoraven abans dels mesos de vacances per a molta gent.

Unes rebaixes sense restriccions d’aforament

Les de l’estiu seran les primeres rebaixes sense restriccions d’aforament i sense mascaretes a l’interior de les botigues, a diferència de les d’hivern, en què encara estava limitat l’accés als comerços al 70 %. En aquell moment, el president de la patronal del petit comerç, Àlex Goñi, es lamentava que les restriccions afectaven “sempre els mateixos” i que se sentien “criminalitzats”.

Font: https://beteve.cat/economia/rebaixes-estiu-2022-barcelona-quan/

Amb les tradicionals rebaixes d’estiu als nostres comerços, fem un repàs d’algunes qüestions importants que cal tenir en compte al moment de planificar la gestió i comunicació de la nostra campanya i aconsellar als nostres consumidors d’alguns aspectes. Luis Álvarez, el Defensor del Client de Barcelona Comerç ens ho recorda:

Quina és la diferència entre oferta, rebaixa i promoció?

La rebaixa és la reducció del preu d’un servei o producte que ha estat abans a la venda i no pot implicar una reducció de la qualitat ni de la garantia.

L’oferta o promoció és la publicitat d’unes condicions especials més beneficioses en relació a les practicades habitualment. Per exemple, l’obsequi d’un altre producte amb una determinada compra; un descompte amb una segona unitat,…

La liquidació és una venda de caràcter excepcional per extingir existències de productes com a conseqüència, per exemple, del cessament de l’activitat comercial o el canvi en l’orientació del negoci.

Les ofertes, rebaixes o promocions estan subjectes a mínims o màxims de descomptes? 

Al tractar-se d’un tipus de venda voluntària no hi ha cap reglamentació pel que fa al percentatge de descomptes.

Com cal marcar els articles rebaixats?

Els productes rebaixats han de mostrar el preu normal o habitual i el rebaixat. El preu rebaixat es pot substituir, opcionalment, pel percentatge de la rebaixa. En aquest cas, el preu inicial és necessari que es mantingui.

Quina informació ha de sortir a la publicitat d’unes rebaixes ?

S’ha d’indicar sota la denominació rebaixes, expressada, almenys, en català i diferenciada d’altres tipus de vendes a preus inferiors als habituals i cal informar, sempre, del preu habitual i del rebaixat

A la publicitat de les ofertes o promocions, per la seva banda, és imprescindible fer constar com a mínim, la data d’inici de la promoció o oferta i la seva durada, el nombre d’unitats disponibles en oferta o promoció, o el nombre de persones consumidores que es poden beneficiar de la promoció, fent menció dels requisits, les condicions, la qualitat i les prestacions i avantatges sota els que és regirà la promoció.

Poden haver rebaixes sobre una part dels productes i estar anunciades a l’aparador?

Es pot anunciar de qualsevol manera visible i a l’establiment ha d’estar degudament senyalitzats quins productes estan rebaixats.

Existeix un mínim percentatge d’articles que necessàriament han d’estar rebaixats si el comerç està en rebaixes?

Es tracta d’una oferta comercial no obligatòria per la qual cosa no hi ha límits, però els productes rebaixats han d’estar clarament diferenciats. Altra cosa és que si la quantitat és mínima pot provocar un sentit de frustració a la persona consumidora. El que no es pot és rebaixar productes deteriorats, o que han estat objecte d’algun altre tipus de promoció fins un mes abans.

Durant les rebaixes es pot vetar el pagament amb targeta de crèdit?

No. Cal admetre les targetes en les mateixes condicions habituals.

Els terminis de devolució canvi o reclamació són els mateixos que en períodes de venda normals?

No hi ha obligació de canviar un producte que està en perfecte estat, si no és que s’anunciï. El més correcte és informar al client sobre la política de devolucions de l’establiment, indicant, per exemple, que no s’accepten devolucions de productes rebaixats.

Si durant l’any s’accepta retornar els diners en una devolució, és obligatori fer el mateix, o es poden lliurar vals de bescanvi?

Com en el cas anterior, cal anunciar la política de devolucions i si durant les rebaixes no s’accepten canvis a diferència d’altres períodes, caldrà deixar-ho ben clar. De la mateixa manera, si s’accepten les devolucions, caldrà informar als clients com es faran aquestes devolucions, és a dir, si el producte es podrà canviar per un altre, si es tornaran els diners o si es bescanviarà per un val. En aquest darrer cas, a més, caldrà fer constar el període de validesa d’aquest val.

Es pot dedicar de forma habitual una part del negoci a outlet de peces de temporades anteriors?

El rètol exterior amb la paraula outlet està restringit als establiments dedicats exclusivament a la venda d’excedents de producció o de temporada. Aquest tipus de venda és diferent a les rebaixes, com la venda de saldos, les vendes exclusives, les liquidacions, etc.

En una botiga física i virtual, els preus d’oferta, promoció o rebaixa dels productes cal que siguin els mateixos o pot haver més descompte en un canal que en l’altre?

Es podria interpretar com una empresa que té més d’un establiment i per tant, cada un d’ells pot tenir preus diferents. Altra cosa és el dret a la devolució, que és obligat en les botigues en línia, durant un termini de 14 dies.

 Durant els períodes de rebaixes puc variar el meu horari comercial habitual?

L’horari comercial ha de complir la normativa vigent. Si la modificació que volem fer no la contradiu, s’entén que aquest es pot canviar, això sí, cal oferir la corresponent informació d’acord a la normativa municipal que diu que els establiments comercials han d’exposar l’horari adoptat de manera que la informació sigui visible per al públic, fins i tot amb l’establiment tancat.

PER SABER-NE MÉS: https://consum.gencat.cat/ca/recomanacions/rebaixes/

Defensor del Client

Web de l’Agència Catalana de Consum. Inclou un apartat específic sobre Rebaixes, ofertes i promocions.

#FentComerçFemBarri

NOTICIES

recents

Obertes les inscripcions al Casal de Nadal 2022 dels Lluïsos d’Horta
01-12-2022
Gaudeix del Nadal amb el Casal de Lluïsos d'Horta del 22 de desembre al 5 de gener de 2022!
Sorteig de 3 entrades dobles per a veure el musical de Grease
30-11-2022
Organitza: SocDansa, Ferreteria Marimon i Clínica Dental Marin
Novetats de la setmana a Grace del 28 de novembre al 3 de desembre
29-11-2022
Cada dia novetats, nous complements i disposem de talles des de la S fins a la 5XL.

Si estas registrat, entra per gestionar el teu establiment.